top of page
ster_edited.png

Therapie is heilzaam om ontzettend veel redenen. Of je nu een moeilijk moment doormaakt, je moet bekomen van een dramatische gebeurtenis, je even niet goed in je vel voelt of om welke reden dan ook professionele hulp kan gebruiken.

Weet je niet meteen welke vorm van therapie voor jou het meest geschikt is? We geven je even een overzicht van veelvoorkomende benaderingen.

Van je geboorte tot nu

Je komt op de wereld met je unieke mix van genen en alle daarbij horende kwaliteiten en kwetsbaarheden. Hoe en in welke mate die zich ontwikkelen, dat is afhankelijk van de omgeving waarin je opgroeit, van de mensen die je omringen, enzovoorts. 

Contextuele, systeem-, relatie- en gezinstherapeuten gebruiken deze visie als insteek, meer bepaald de interactie tussen jou en je omgeving.

Jouw reactie op gebeurtenissen 

Natuurlijk ervaar je van alles in je leven. Sommige van die gebeurtenissen hakken behoorlijk op je in. Hoe jij er precies over denkt, hoe je erop reageert, of je bijvoorbeeld bepaalde situaties (on)bewust vermijdt, dat is het terrein van een cognitieve gedragstherapeut.

hersenspinsel.png

Het gevoel dat je vastzit 

Ook is het mogelijk dat je helemaal vastloopt in je gevoelswereld. En dat dit je beleving beïnvloedt. Daar focussen experiëntiële, persoons- of cliëntgerichte therapeuten zich op.

Je onderbewustzijn

Gaan we nog wat dieper kijken, dan komen we op het niveau van het onderbewuste: je verborgen gevoelens, gedachten en motieven. Dit is waar psychodynamische therapie zich op richt.

Combinatie van benaderingen

Al deze ingangspoorten of methodieken zijn wetenschappelijk onderbouwd en bewezen werkzaam.  Integratieve psychotherapie combineert deze verschillende vormen van psychotherapie. Niet om zo een nieuwe stroming te ontwikkelen, wel om een benadering op maat van jouw persoon, van jouw noden te creëren. 

Een integratieve therapeut past dus een ondersteuning toe aangepast aan de behoeften en eigenheid van de cliënt.

hersenspinsel.png

De sleutel tot succes?

Vanzelfsprekend is dit slechts een greep uit alle substromingen en benamingen. De meeste therapievormen vallen echter wel onder één van deze benaderingen.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen. We helpen je de meest geschikte benadering te vinden. Een niet te onderschatten onderdeel van je therapie is trouwens de band met je therapeut. Het is erg belangrijk dat je je goed voelt bij hem of haar. Uit onderzoek blijkt dat dit een van de sleutels tot succes is.

hersenspinsel.png
bottom of page